Belastingaanslag bedreigt voortbestaan Skatehal Arnhem

De gemeente Arnhem heeft een flinke belastingaanslag gestuurd naar Skatehal Arnhem en naar parochie St. Eusebius. Sinds twee jaar laat de parochie Skatehal Arnhem gratis gebruikmaken van de leegstaande St. Josephkerk. Wekelijks komen er ruim honderd kinderen en jongeren skaten in de skatebaan die door de jongeren zelf in de kerk is aangelegd. Hieraan dreigt aan het einde van dit jaar een einde te komen als gevolg van de belastingheffing.

Van oudsher zijn kerkgebouwen vrijgesteld van gemeentelijke belastingen. Met het tijdelijk gebruik van de St. Josephkerk als skatehal, houdt deze kerk op een kerk te zijn, redeneert de gemeente. Met terugwerkende kracht hebben zowel Skatehal Arnhem als de parochie een forse OZB-aanslag gekregen over de afgelopen jaren.

Als de gemeente de aanslag niet intrekt, gaat de skatehal volgens het bestuur onherroepelijk failliet. De parochie wordt financieel gestraft voor het tijdelijk beschikbaar stellen van de kerk. Wethouder van financiĆ«n Martijn Leijsink zegt niets voor de skatehal te kunnen doen. ‘Wij zijn […] tot de conclusie gekomen, dat er binnen de belastingwetgeving geen mogelijkheid bestaat om jullie tegemoet te komen’, schrijft de wethouder in een email aan het bestuur van de skatehal.

Het bestuur van Stichting Skatehal Arnhem roept de gemeenteraad op de OZB-aanslag van tafel te halen